Što kad izgubim osobnu iskaznicu?

Osoba je dužna bez odgode prijaviti nestanak, sumnju u zlouporabu ili pronalazak osobne iskaznice najbližoj policijskoj upravi/postaji. Na temelju prijave nestaloj osobnoj iskaznici će se evidentirati status nevažeće osobne iskaznice, a nakon toga automatski pokrenuti zahtjev za suspenzijom certifikata. U svrhu suspenzije certifikata nestanak osobne iskaznice ili sumnju u zlouporabu možete prijaviti i putem portala Moja eOI. Kako bi se izvršila suspenzija certifikata na ovaj način, osoba dokazuje svoj identitet preko pristupnih podataka za svoj korisnički račun na Portalu eOI a nakon provjere identiteta certifikati će biti suspendirani.

Suspenziju je moguće povući putem eOI Portala ili u policijskoj upravi/postaji ukoliko se u roku od 8 dana eOI pronađe. Ako se suspenzija ne povuče u navedenom roku, certifikati će biti automatski opozvani te će osoba morati podnijeti novi zahtjev za izdavanjem osobne iskaznice.

Bitno je napomenuti da je osoba koja je prijavila nestanak osobne iskaznice korištenjem Portala eOI dužna naknadno, u najkraćem mogućem roku, prijaviti nestanak osobne iskaznice i u najbližoj policijskoj upravi/postaji.