Vrste i rokovi važenja eOI

Rok važenja osobnih iskaznica i certifikata je pet godina, izuzev osobnih iskaznica izdanih osobama s navršenih 65 godina koje se izdaju bez roka važenja.

Osobna iskaznica za djecu do 5 godina

  • Osobne iskaznice izdane djeci do navršenih 5 godina ne sadrže certifikate i izdaju se na rok važenja od 5 godina od trenutka izdavanja.

Osobna iskaznica za djecu od 5 do 18 godina

  • Osobne iskaznice izdane djeci od navršenih 5 do navršenih 18 godina sadrže identifikacijski certifikat radi elektroničke potvrde identiteta u raznim postupcima vezanim uz osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Iskaznica može služiti i kao putna isprava za prijelaz državnih granica zemalja Europske unije i ostalih zemalja koje to dopuštaju.

Osobna iskaznica za osobe od 18 do 65 godina

  • Osobne iskaznice izdane osobama od navršenih 18 do navršenih 65 godina sadrže identifikacijski i potpisni certifikat.

Osobna iskaznica za osobe starije od 65 godina

  • Osobe s navršenih 65 godina po vlastitoj želji mogu ishoditi osobnu iskaznicu sa ili bez certifikata. Osoba s navršenih 65 godina koja ishodi osobnu iskaznicu koja sadrži certifikate, prestankom roka važenja certifikata od 5 godina, moći će nastaviti koristiti osobnu iskaznicu s obzirom da je izdana bez roka važenja za potvrđivanje identiteta, ali njome neće moći obavljati elektroničku potvrdu svojeg identiteta niti će joj iskaznica moći služiti za izradu naprednoga elektroničkog potpisa.
  • Ako će nakon isteka roka važenja certifikata osoba i dalje htjeti koristiti osobnu iskaznicu za osiguranje elektroničke potvrde svojeg identiteta i izradu naprednoga elektroničkog potpisa (kao elektroničku ispravu), morat će podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice.