Skip to content
Certifikati

Uporaba, suspenzija i opoziv certifikata

Identifikacija 

Elektronička osobna iskaznica s aktivnim identifikacijskim certifikatom služi za prijavu u sustav e-Građani na adresi https://gov.hr/, i druge e-usluge. 

Kvalificirani digitalni potpis

Uz potpisni certifikat, elektronička osobna iskaznica služi za obavljanje aktivnosti vezanih uz ovjeru dokumenata elektroničkim potpisom kao valjanom zamjenom za vlastoručni potpis.

Mobilni certifikati

Osoba kojoj je na osobnoj iskaznici izdan identifikacijski certifikat ostvaruje pravo na aktivaciju odgovarajućeg programskog rješenja na pokretnim uređajima, a odgovarajuće programsko rješenje je sredstvo putem kojeg osoba upravlja svojim osobnim podacima i potvrđuje svoj elektronički identitet. Osoba koja je aktivirala programsko rješenje za pokretne uređaje i ima izdan potpisni certifikat na osobnoj iskaznici, ostvaruje pravo na udaljeni osobni kvalificirani potpisni certifikat.

Zahtjev za suspenzijom certifikata podnosi se odmah nakon utvrđivanja okolnosti koje zahtijevaju njihovu suspenziju.

Zahtjev za suspenzijom certifikata građanin može podnijeti:

Razlozi za suspenziju certifikata su:

  • sumnja u gubitak ili krađu osobne iskaznice
  • sumnja u zlouporabu ili neautorizirano korištenje privatnog ključa
  • nemogućnost pravodobnog dolaska u policijsku upravu/postaju radi podnošenja zahtjeva za opoziv certifikata.

Povlačenje suspenzije certifikata

Razlog za povlačenje suspenzije certifikata je pronalazak eOI, odnosno prestanak razloga zbog koga je tražena suspenzija certifikata.

U slučaju prestanka razloga za suspenziju certifikata, osoba može u roku od 8 dana od podnošenja zahtjeva za suspenzijom zahtijevati povlačenje suspenzije certifikata.

Nakon povlačenja suspenzije, certifikati će postati važeći i ponovo će se moći koristiti. 

Ako osoba u roku od 8 dana ne podnese zahtjev za povlačenje suspenzije certifikata, certifikat će biti trajno opozvan i više se neće moći koristiti.
U tom slučaju osoba treba podnijeti zahtjev za izdavanje novih certifikata, odnosno nove osobne iskaznice.

Opoziv certifikata podrazumijeva poništenje važenja izdanog certifikata.

Nakon podnošenja zahtjeva za opoziv certifikata, certifikat više nije moguće povući ni obnoviti. Nakon toga potrebno je podnijeti zahtjev za izdavanje novog certifikata, odnosno zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice.

Odmah nakon opoziva certifikata informacija o tome objavljuje se na listi opozvanih certifikata davatelja usluga certificiranja.

Opoziv certifikata osoba može obaviti isključivo osobno podnošenjem zahtjeva u policijskoj upravi/postaji.

 Razlozi za opoziv certifikata su:

  • Kvar, gubitak ili krađa osobne iskaznice.
  • Zlouporaba ili neautorizirano korištenje privatnog ključa.
  • Prestanak važenja certifikata prije isteka roka na koji je certifikat izdan zbog razloga koji su propisani čl. 15 Zakona o osobnoj iskaznici.
  • Ako su se promijenili podaci o osobnom imenu ili osobnom identifikacijskom broju, osoba je dužna zatražiti opoziv u roku od 2 dana od dana nastanka promjene.

Opozvani certifikat nije moguće obnoviti.

U slučaju opoziva certifikata osoba treba podnijeti zahtjev za izdavanje novih certifikata, odnosno nove osobne iskaznice

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno PRIHVAĆAM